impressie buitendag 2023

Buitendag 2 juli 2023

Op zondag 2 juli 2023 is de Buitendag van de GDS in Stadskanaal gehouden. Het was even spannend of er voldoende mensen zouden zijn, maar dat is goed gegaan. De kerkzaal zat mooi vol.

We begonnen met een korte viering.

Er werden quilts van Bettie Hoekema tentoongesteld, die te koop waren. Enkele quilts zijn verkocht. De opbrengst is kwam ten goede aan de gemeente in Suriname waar Jolan Gaaikema heeft gewerkt.

Na een kop koffie konden mensen kiezen voor een workshop van Jolan Gaaikema over gemeenteopbouw in Suriname en toepassing ervan in de regio of een lezing van Lieuwe Jongsma, conservator van het Gronings Museum, over het slavernijverleden in de provincie Groningen (stad en Ommelanden). Beide workshops waren erg boeiend. De kern van Jolan Gaaikema’s lezing was, dat het bij gemeenteopbouw de kunst is gebruik te maken van ieders talenten, zowel binnen als buiten een gemeente.

Over het slavernijverleden verkeerde ik in de veronderstelling dat er hooguit in de stad enige bemoeienis met slavenhandel zou zijn geweest en er misschien iets aan verdiend zou zijn. Uit de lezing van Lieuwe Jongsma bleek echter dat men zich zowel in de stad als in de Ommelanden met slavenhandel had bezig gehouden en er goed aan had verdiend. Men schaamde zich er ook niet voor. Na de lunch die door Ruud en Geeske Wijnschenk en Anne Geertje en Frans was voorbereid, ging iedereen omstreeks twee uur weer huiswaarts.

Volgend jaar zal de Buitendag weer in samenwerking met Friesland en de ring Zwolle plaatsvinden.

Saapke van der Meer